2020 Arşiv / 2020 Teması

“Hilalin Gölgesinde Saklı Abideler”

Nasıl ki var olmak için savaşmak Anadolu toplumlarının coğrafi kaderiyse bu savaşta muvaffak olmak da bu milletin kaderiydi. Ataları “birlikten dirlik doğar” diyen bu millet varıyla yoğuyla yurdun dört bir yanında, bu yurdun her karış toprağı için savaştı, kan döktü. Cephede, cephe gerisinde omuz omuza kardeş oldular. Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a dil, mezhep, sınır fark etmeksizin tüm gücü ve inancıyla düştü, kalktı, direndi, onuruyla var olmaya, bir olmaya devam etti.

Çanakkale Ruhunu bu en yalın haliyle düşündüğümüzde toplumu oluşturan büyük, küçük, genç, yaşlı tüm bireylerinin özverisi ile kazanıldığı aşikardır. Bu zaferin sonucunda en üst rütbeli komutanından cephe gerisinde hizmet veren evlatlarımıza annelerimize kadar herkesin çabasının ürünü olduğu ve bu sebeple her birinin bir abide şahsiyet olduğunu söyleyebiliriz.

Çanakkale Savaşında şehit olmuş, gazi olmuş ya da zaferi görüp hayatına devam etmiş binlerce insanımızın her birinin birer abide olduğuna inanıyoruz. Bu bilinçle bu kampanyayı inşa etmeye çalıştık.

Şehitler Abidesi, Türkiye’nin dört bir yanından bu ülke için savaşmış, can vermiş adını bildiğimiz bilmediğimiz kahramanları, yek vücut olmayı, yüce bir ülküde buluşmayı temsil eder. Duaların, ağıtların, rahmetlerin tek bir noktadan semaya ulaştığı yerdir. Bir Hilal Uğruna mücadele etmiş, Bir Duruşla düşmana direnmiş, Bir Hilal’in Gölgesinde muvaffakiyete ulaşmış Seyit Onbaşıların, Nene Hatunların, Şahin Beylerin, Sütçü İmamların, Halide Ediplerin, tavanına işlenmiş hilalin gölgesinde hissedildiği yerdir Abide.

Çanakkale özelinden tüm Türkiye’ye mal olmuş, her yıl 18 Mart Anma Törenleri’ne şahitlik eden, nice abidelerle dolu ülkemizi temsil eden yerdir Abide. Bu ruhla yola çıkarak ecdadımızdan günümüze tüm kahramanlarımızı “Hilalin Gölgesinde Saklı Abideler” sloganı ile bu yıl ki törenlerimizde buluşturmayı amaçlıyoruz.